Co zase k snídani? Vsaďte na granolu

Možná je pro vás granola pojmem neznámým, možná jste se již s ním setkali. Granola na první pohled připomíná křupavé sladké müsli, ale není tomu zcela tak. Víte, co to je? A kde ji seženete?

granola ovoce

Granola s ovocem a jogurtem

Co to je ta granola?

Granola je lahodná směs zapečených vloček, sušeného ovoce, semínek, ořechů a dalších přísad. Jedná se vždy o zapečený produkt, ve kterém se nesmí nacházet řepný cukr. Jako sladidlo se používá med, sirup nebo nějaká sladká přísada.

Obecně na trhu se nachází řada výrobků, které se liší kvalitou a složením. V kvalitní granole nenajdete přídatný cukr nebo ztužené tuky.

Směs látek, které najdete v granole tvoří celek, který by měl dodat ke snídani živiny pro nastartování celého dne. Většinu složení v ní zabírají ovesné vločky, které doplňují další přísady - sušené ovoce, ořechy, čokoláda, oříškové máslo, kokos atd.

Granolu podáváme stejně jako müsli. Je chutná s jogurtem, mlékem, rostlinným nápojem nebo ji můžete chroupat jen tak. Záleží jen na vašich zvyklostech.

Mnoho výrobců nabízí své granoly, které jsou charakteristické hezkými názvy, zajímavým složením a vyšší cenou. Jakmile ale ochutnáte výbornou granolu, už ji nebudete chtít vyměnit za nudné a sladké zapečené müsli z běžného obchodu.

Obsahuje vlákninu

Jak už jsme si řekli, najdete v ní velký podíl ovesných vloček, které jsou bohaté na vlákninu. Také mnohé další suroviny (např. sušené ovoce) vlákninu obsahují, ale vždy záleží na přesném složení.

Obsahuje vitamíny a minerály

V ovoci najdeme vitamíny, v oříšcích a semínkách minerální látky. Jen prostřednictvím snídaně můžete získat nálož cenných látek. Stačí si vybrat jen tu správnou a nebo si ji můžete připravit doma.

domácí granola

Domácí granola

Recept na domácí granolu

Suroviny:
300 g směs vloček (ovesných a žitných)
80 g směs nasekaných ořechů (lískové a kešu oříšky)
40 g slunečnicových semínek
40 g sušeného ovoce
3 lžíce javorového sirupu
1 lžíce slunečnicového oleje

Postup:
1. V míse promíchejte vločky, ořechy a semínka.
2. Smíchejte je s javorovým sirupem a slunečnicovým olejem.
3. Směs rozprostřete na plech vyloženým pečicím papírem.
4. Pečte při teplotě 160 °C zhruba 35 minut.
5. Následně přimíchejte sušené ovoce a nechejte vystydnout.
6. Poté domácí granolu uschovejte do nádoby.

Vydáno: 08. 01. 2022