Které potraviny má náš mozek rád?

Správné fungování mozku je velmi důležité a velký vliv na jeho funkci má i strava. Rozhodně následující potraviny nedokáží vyléčit nemoci mozku, ale strava má významný vliv na zdraví mozku. Co zařadit do jídelníčku a co vyřadit?

ovoce

Ovoce má mozek rád

Co zařadit do jídelníčku?

Listová zelenina

Kapusta, mangold, špenát a další saláty obsahují živiny, které jsou pro mozek důležité. Jedná se o vitamíny E, K, B9 a minerály (železo a vápník). Dejte si salát z této zeleniny nejméně jednou denně, ať mozek zásobíte cennými látkami.

Jablka

Jablka obsahují antioxidanty a jedním z nich je kvercetin, který pozitivně působí na mozkové buňky, jelikož je chrání před volnými radikály. Stačí se zakousnout do jablka denně.

Čokoláda

V čokoládě se nachází mnoho antioxidantů a dalších cenných látek. Její pozitivní účinky jsou obrovské. Zapomeňte ale na mléčné čokolády, které je neobsahují. Sáhněte po kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa.

Olivový olej

Olivový olej obsahuje mimojiné látku oleocanthal, která pozitivně působí na neurotoxiny. Přidejte extra panenský olivový olej každý den k salátu, ať získáte jeho cenné látky.

Skořice

Ve skořici najdeme řadu minerálních látek (železo, vápník, mangan, hořčík), vitamínů (vitamín C, K, E a skupiny B), silice, lutein atd. Pozitivně ovlivňuje mozek a jeho funkce.

Káva

Bylo provedeno nespočet studií o prospěšnosti (stejně jako o neprospěšnosti) kávy a finští a švédští vědci zjistili, že pití kávy může snížit rozvoj Alzheimerovy choroby. Optimální denní dávka je 3 až 5 šálků, které obsahují značné množství antioxidantů a dalších látek.

káva

Podle vědců nemusíte na kávu zanevřít

Kari

Kari obsahuje mnoho látek a jedna z nich je kurkumin. Má protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a další. Dopřávejte se toto koření nebo vsaďte na doplňky stravy obsahující kurkumin.

Drobné plody

Ostružiny, maliny a borůvky jsou plné antioxidantů a dalších cenných látek. Mají mnohé pozitivní účinky na zdraví, jedním z nich jsou protizánětlivé účinky. Nevyhýbejte se lesním plodům v sezóně, kdy jsou snadno dostupné.

Losos

Tato tučná ryba obsahuje Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro zdraví zcela zásadní. Chrání nervy a mozek, posilují imunitu, pozitivně působí na řadu nemocí. Nachází se kromě lososa i v makrele, sardinkách, tuňákovi nebo v tresčích játrech.

Červené víno

Víno obsahuje polyfenoly, které jsou důležité pro zdravé srdce i pro zdraví mozku. Dejte si skleničku kvalitního červeného vína denně, sáhněte po čerstvé šťávě z hroznů nebo snězte hrozny, ať jich přijmete co nejvíc.

Co vyřadit z jídelníčku?

  • Alkohol
  • Fastfood
  • Pochutiny
  • Polotovary
  • Sladkosti
  • Sladké nápoje
  • Smažené pokrmy
  • Ztužené tuky

Vydáno: 15. 01. 2022