Borůvky jsou zásobárnou cenných látek

Borůvky jsou drobným ovocem, které je plné cenných látek a jejich chuť je navíc kouzelná. Využijete je při přípravě nejrůznějších dezertů, nejlépe však chutnají čerstvé. Víte, proč byste je neměli přehlížet?

borůvky

Borůvky patří mezi superpotraviny

V obchodech se nacházejí kanadské borůvky neboli zahradní, které jsou větší. V lesích zase najdete lesní borůvky, které jsou sice menší, ale jejich chuť je výraznější. Je pro ně společná tmavě modrá barva a obsah cenných látek.

Co všechno obsahují?

Borůvky se řadí mezi superpotraviny, jelikož jsou zásobárnou cenných látek (antioxidanty, bioflavonoidy, resveratrol). Dále se v nich nacházejí vitamíny (vitamíny skup. B, vitamín A, vitamín C, vitamín E, vitamín K), minerální látky (železo, vápník, mangan, hořčík, zinek, fosfor, draslík), antokyany, taniny, organické kyseliny, vláknina atd.

Jaké mají borůvky účinky?

  • Pozitivně působí na oči a zrak
  • Pomáhají zlepšit imunitní systém
  • Pomáhají s infekcemi
  • Chrání před stařeckou demencí
  • Mají protizánětlivé účinky
  • Mají uklidňující účinky
  • Jsou vhodné při regeneraci sliznic
  • Pozitivně působí při trávení
  • Mají protistresové účinky
borůvky ovoce

Košík plný borůvek

Na co všechno je můžete použít?

S borůvkami se nikdy nebudete nudit. Nejcennější jsou syrové bez jakékoliv úpravy. Snězte je jen tak, hlavně k nim nedoplňujte šlehačku a cukr. Jejich samotná chuť je prostě famózní. Pokud je chcete přidat k jídlu, přidejte je ke snídani (kaše, palačinky, lívance, vafle atd.).

Pokud se chystáte něco s nimi vyrobit, rozhodně stojí za vyzkoušení koktejl, smoothie, nápoje, limonády, pyré nebo zmrzlina. Z pečených dobrot jsou skvělé koláče, buchty, knedlíky nebo nejrůznější dezerty, kterým přidá nejen skvělou chuť, ale i netradiční barvu.

Pokud máte borůvek hodně a nestačíte je během sezóny sníst, jednoduše je zamrazte po menších dávkách v pytlíčcích a ty vytahujte během celého roku, když budete mít chuť na toto skvělé ovoce. To se týká hlavně lesních borůvek, kterých v létě zpravidla bývá velká úroda nebo je můžete levně koupit.

Kanadské borůvky bývají v obchodech po celý rok, ale cena v zimě je vysoká a chuť už jí tolik neodpovídá. Ale opět záleží na nabídce v daném marketu.

Pokud nemáte k dispozici čerstvé, občas koupíte i sušené borůvky.

Vydáno: 01. 01. 2022